Kijin dizajn osvojio tri dizajnerske nagrade Red Dot

Tri dizajnerske nagrade za Ceed, Ceed Sportswagon i ProCeed

26.3.2019

Kia je s tri osvojene lovorike ostvarila novu pobjedu na prestižnom takmičenju za dizajnerske nagrade Red Dot. Nova, treća generacija modela Ceed, koji se prodaje samo u Evropi, nagrađena je Red Dot nagradama za sve tri izvedbe karoserije.

Kijin hat-trick već drugu godinu zaredom
To je već druga trostruka pobjeda zaredom u oštroj konkurenciji, pri čemu je potrebno naglasiti da su Kijini modeli početkom ove godine osvojili i tri prestižne dizajnerske nagrade iF Design 2019.

Ukupno već 24 nagrada Red Dot
Najnovije dostignuće ojačava ugled Kije kao prvoklasnog proizvođača vozila, koje između ostalog odlikuje i vrhunski dizajn. Za isti je više od desetljeća zadužen Peter Schreyer, predsjednik dizajna i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. Korejci su inače svoj prvu nagradu Red Dot osvojili 2009. godine za model Kia Soul, a od tada se broj nagrađenih modela Kia povećao na 24.

Dizajnerski hat-trick za model Kia Ceed
Najnovija priznanja su dobile sve tri Ceedove izvedbe karoserije: 5-vratni hatchback Ceed, karavanski Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, kojeg uskoro očekujemo u našoj zemlji.

Treća generacija Kia Ceeda je blago promijenila ime (prije Kia cee'd), ali ne i značenje. Kao i originalni model iz 2007. godine i novi Ceed je kompaktni automobil s potpuno evropskim porijeklom (Community of Europe, with European Design). Novi Ceeda je nastao u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vodstvom Petera Schreyera i Gregoryja Guillaume-a, vođe Kijinog evropskog dizajna. Ceed je konstruisan i razvijen u Kijinom istraživačko-razvojnom centru u njemačkom Rüsselsheimu, a sve tri izvedbe se proizvode u fabrici u slovačkoj Žilini.
    
Porodicu modela Ceed karakterišu čiste, ravne linije, koje su inspiraciju našle u fastback sportskoj limuzini Kia Stinger, koja je 2018. godine takođe osvojila nagradu Red Dot. 5-vratni Ceed je širi i niži od prethodnika, s kabinom koja je pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila za više sportski izgled i oblik. Gledajući iz profila C stub karakteriše gornja linija okvira prozora u obliku polumjeseca.

Ceed Sportswagon u svoj razred donosi više prostora nego ikada prije: model je sada duži i nudi više prostora u prtljažniku (625 litara) od svojih konkurenata, čak i više od predstavnika iz D razreda. Sa svojim pametno osmišljenim proporcijama i dinamičnim novim dizajnom je Ceed Sportswagon više sportski od svojih prethodnika.
    
Novi ProCeed donosi potpuno novi izgled Kije, a ujedno je i prvi shooting brake nekog masovnog proizvođača automobila. ProCeed spaja očaravajući, elegantan dizajn s prostranošću i svestranošću karavana, a istovremeno odskače od svoje »braće« zbog jedinstvene pojave i dimenzija. ProCeed je s visinom od 1.422 mm najniži u razredu porodičnih vozila. Element, koji ga najbolje karakteriše je sasvim sigurno dinamična linija krova, koja završava padajućim zadnjim vjetrobranskim staklom. Atraktivan dizajn je pogotovo primjetan pozadi, gdje osvijetljena linija, koja spaja zadnja LED svjetla ProCeedu omogućava jedinstven svjetlosni pečat.

ProCeed i Ceed su raspoloživi i u potentnoj GT izvedbi, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Ceedova porodica kupcima nudi čak 6 ekološki prihvatljivijih benzinskih i dizelskih motora, koji ispunjavaju najstroži emisijski standard Euro 6d-TEMP. Širok izbor najnovijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za održavanje vozila na voznoj traci (2. stepen autonomnih vozila) i grijanje cijelog vjetrobranskog stakla.
    
Za Red Dot nagrade konkurisalo više od 5.500 proizvoda iz 55 zemalja
Dizajnerski centar Sjeverni Ren-Vestfalija još od 1955. podjeljuje nagrade Red Dot, koje su postale jedne od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svijetu. Žiri čini 40 međunarodnih stručnjaka, koji dolaze iz redova nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara.

Nagrade Red Dot se dijele u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i dizajnerski koncept), koje žiri ocijenjuje na osnovu kriterija kao što su inovacije, kvalitet, funkcionalnost i ekološka prihvatljivost. Ove godine su kompanije iz 55 zemalja prijavile čak 5.500 proizvoda.

Svečana podjela Red Dot nagrada biće održana 8. jula 2019. u njemačkom gradu Essen, u opernoj kući Aalto, koju je osmislio čuveni finski arhitekt i dizajner Alvar Aalto.

 

Upoznajte Ceed.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede oko3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2017 JD Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog takmičenja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.