Auto Bild uporedni test: KIA XCEED 1.4 TGDI (103 KW) vs VW T-ROC 1.5 TSI (110 KW)

Da li je Kia konačno zbacila VW s trona?

27.11.2019

Coupe, crossover ili SUV? Novi Kia XCeed kombinacija je svega navedenog. U prvom uporednom testu kompariran je sa vrlo sličnim VW T-Rocom. Uzbuđenje je zagarantovano!

KIA TO MOŽE! Na kraju krajeva, Ceed je pobijedio Golfa u uporednom testu u kompaktnom razredu, a to nije mnogima pošlo za rukom.

Šanse da se taj uspjeh ponovi nisu loše, naprotiv. Tehnologija u novom XCeedu dolazi iz Ceeda, a u T-Rocu od Golfa – MQB platforma. Čak su i motori jednaki kao u prethodnom testu: 1.4l T-GDI u Kiji i 1.5l TSI u VW-u. Osim toga, T-Roc je već dvije godine star… što je jasno vidljivo čim ih pogledate.

U uporedbi s XCeedom, T-Roc izgleda pitomo i nespektakularno. S druge strane, Kia je oku ugodna, posebno u živahnoj žutoj boji kao što je to naš testni auto. S užom prednjom rešetkom i dužim poklopcem od Ceeda, par plastičnih dijelova naokolo i kupeovskom padajućom linijom krova izgleda izvrsno.

 

 

Dizajneri su se poigrali i s opremom u unutrašnjosti. Kokpit izgleda svježe i čisto, s visokokvalitetnim površinama mekanim na dodir, dok VW odlikuju velike površine od tvrde plastike.

Kia XCeed je prva Kia ikad s digitalnom instrument tablom (12,3'') i prekrasnim grafikama. Novi 10,25'' ekran osjetljiv na dodir za navigacijski i multimedijalni sistem dio su standardne opreme u Stream (bh. verzija Beat, op.a.) verziji.

Stream oprema također uključuje udobna sjedišta sa upadljivim šavovima. Sjedeći položaj je 3,5 cm viši nego u Ceedu, ali opet nije previsok kao u klasičnom SUV-u. Udobna sredina.

Nazad je gotovo jednako udobno, a jastuci sjedišta su mekani. Dovoljno je ugodnog prostora za duge noge. A oni koji možda očekuju bolji kvalitet VW-a u odnosu na Kiju - ta su vremena prošla. Naravno, VW je dobro izgrađen, ali takva je i Kia. A čini se da je u Kijine detalje uloženo više truda.

Testni XCeed pokreće 1,4l motor sa 140 KS. Motor dopušta malo turbo oklijevanje od jedne sekunde, ali potom savršeno snažno vuče. Dugo ostaje tih, malo šuška na srednjim obrtajima, a njegov zvuk jača pri većem broju obrtaja.

Kia XCeed je podešen da se vozi neutralno. Ovjes mu je prilično dobar, a reaguje samo na grube neravnine. Uz direktan volan lako je upravljati, a i agilniji je od VW-ovog. Pohvalimo i kočioni put s hladnim kočnicama od 35,7 metara, koji je 1,6 metara kraći od kočionog puta VW.

Kia pobjeđuje. Ponovno.

 

Zaključak
Kia je ponovno uspjela. I pobijedila VW. Kia je odnijela pobjedu i sa XCeedom je pronašla nov, zanimljiv format.

Poredak
1. mjesto: KIA XCEED 1.4 T-GDI (527 bodova): XCeed izgleda izvrsno, ima razumnu količinu prostora i živahan motor. Praktična je za vožnju i izvrsno opremljena. A također ima i poznatu 7-godišnju garanciju.

 

Isprobajte Kia XCeed!

Za pregled originalnog članka, molimo preuzmite PDF dokument.