Kia razvija radarski tempomat s tehnologijom mašinskog učenja (SCC-ML)

Tehnologija će s prepoznavanjem i analizom uzoraka vožnje kreirati personaliziranu autonomnu vožnju

25.10.2019

Kia Motors - najstariji južnokorejski proizvođač automobila – najavila je da će zajedno s ostalim članovima poslovne grupacije Hyundai Motor Group (HMG), razvijati radarski tempomat, koji će kao prvi na svijetu koristiti mašinsko učenje (Smart Cruise Control Machine Learning). Radi se o tehnologiji, koja uključuje vozačeve uzorke autonomnog načina vožnje kako bi se ista prilagodila vozaču.

Sistem asistencije, koji kao prvi na svijetu koristi AI, ubuduće u svim vozilima Kia
Tehnologija, prva ovakva u automobilskom svijetu, kao dio sistema asistencije za pomoć vozaču (ADAS) obuhvatat će umjetnu inteligenciju (AI). Sistem će postepeno ugrađivati u buduća vozila Kia, kao i u sestrinske Hyundai i Genesis, a kao prvi model dobit će ga Genesis GV80.

Radarski tempomat je preduslov za autonomnu vožnju i od suštinskog je značaja za ADAS, jer održava razmak do vozila ispred tokom vožnje brzinom koju je vozač podesio.

SCC-ML kombinira AI i SCC u sistem, koji uči od vozačevih voznih navika. Mašinskim učenjem radarski tempomat autonomno vozi s identičnim uzorcima kao vozač.

Kod današnjih radarskih tempomata vozač ručno prilagođava vozne uzorke, kao što su npr. razmak do vozila ispred i ubrzavanje. Stoga ih je danas vrlo teško precizno podesiti SCC u skladu sa željama vozača bez korištenja tehnologije mašinskog učenja.

Na primjer isti vozač zbog različitih okolnosti različito ubrzava pri visokim, srednjim i niskim brzinama, ali nije moguće preciznije podešavanje. Zato se kod aktiviranog radarskog tempomata vozilo drugače odaziva od željenog, što vozači osjete i zbog nelagode izbjegavaju masovniju upotrebu ove tehnologije.

Grupacija je sama razvila SCC-ML, koji djeluje na sljedeći način: prvo senzori (npr. prednja kamera i radar) neprestano prikupljaju informacije o vožnji i šalju ih u centralni računar. Isti nakon toga od prikupljenih informacija izdvaja bitne detalje i tako identificira vozačeve uzorke. Tokom ovog procesa koristi se tehnologija umjetne inteligencije koja se zove algoritam mašinskog učenja.

Uzorak vožnje čine tri dijela: razmak do vozila ispred, ubrzanje (kako brzo vozilo ubrzava) i odazivnost (kako brzo se odaziva na uslove vožnje). Pored toga u obzir se uzimaju i uslovi vožnje i brzine.

Tako na primjer prikuplja podatke pri održavanju kratkog razmaka do vozila ispred tokom spore vožnje, gradske vožnje i tokom ubrzavanja na pretjecajnoj traci. S uzimanjem u obzir navedenih situacija SCC-ML analizira više od 10 hiljada uzoraka i tako razvija fleksibilnu tehnologiju radarskog tempomata, koja se prilagođava navikama vozača.

Informacije o vozačevim uzorcima redovno se osvježavaju pomoću senzora, koji se odazivaju na najnoviji stil vožnje vozača. Pored toga je SCC-ML programiran tako da ne uzima u obzir opasne navike vozača zbog čega unapređuje svoju pouzdanost i sigurnost.

 

Uskoro širenje područja djelovanja sistema

Zasad sistem SCC-ML ne omogućava podešavanje za dva vozača u jednom vozilu, ali se sistem već nakon jednosatne vožnje prilagođava drugom vozaču. Ubuduće grupacija planira raširiti djelovanje sistema i na krivudave ceste ili kod zamjene voznih traka.

S dolazećim sistemom asistencije za autoceste (Highway Driving Assist), koji uključuje automatsku zamjenu vozne trake SCC-ML će krenuti u stepen 2,5 autonomne vožnje.

 

Kia. Prva u razvoju.


***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.  

 

Sve Kompaktna SUV Sportski EV / Hibridi