Novi Sorento dobio višestepeni kočioni sistem

Novi Sorento je prva Kia s novim višestepenim kočionim sistemom koji pomaže kod spriječavanja sekundarnih sudara

17.11.2020

Novi Sorento je prvi model Kije opremljen Kijinim inovativnim višestepenim kočionim sistemom (MCB - Multi-Collision Brake system), koji pomaže kod spriječavanja povreda u sekundarnim sudarima nakon početnog sudara.

MCB automatski koči nakon aktiviranja zračnih jastuka
Sistem je namijenjen spriječavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara do kojih može doći kada se vozilo još zaustavlja, često izvan vozačeve kotnrole. Sistem se aktivira nakon otvaranja zračnih jastuka, što je indikator rizika od povreda i zahtijeva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem mjeri brzinu vozila i promjene smjera, dok sistem kočenjem odgovarajućim intenzitetom kontrolirano zaustavlja vozilo.

Sistem prati položaj papučica kako bi provjerio da li vozača pokušava ubrzati ili kočiti. Ako MCB sistem detektuje premaleno ili nikakvo posredovanje vozača, onda posreduje elektronski sistem stabilnosti (ESC) koji za zaustavljanje vozila koristi odgovarajuću količinu kočione sile. Sistem djeluje do 180 km/h, jer kočenje kod još viših brzina može prouzrokovati druge teže posljedice.

Sorento 4. generacije biće prvi model Kije u Evropi koji će imati ovu inovativnu sigurnosnu tehnologiju. Sorento će biti jedan od najsigurnijih automobila u svom razredu, jer je opremljen različitim tehnologijama za spriječavanje sudara, kao što su npr. Kijin najnoviji sistem za spriječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, biciklista i vozila. MCB širi obim Sorentovih sigurnosnih zadataka fokusiranjem na situacije odmah nakon nesreće čime poboljšava ionako bogat sigurnosni paket.

MCB standardan kod svih izvedbi Sorenta - i kod plug-in hibrida koji stiže početkom 2021. godine
Sistem MCB biće dio standardne opreme svih izvedbi Sorenta, uključujući i novi plug-in hibrid koji u Evropi očekujemo početkom sljedeće godine.

Euro NCAP s dodatnim bodovima nagrađuje MCB
Učinkovitost sistema MCB kod spriječavanja sekundarnih nesreća su prepoznali u organizaciji Euro NCAP. Vozila opremljena navedenim sistemom dobijaju dodatne bodove za zaštitu odraslih putnika. Empirični testovi sistema su pokazali kako su vozila s MCB-om prisutna u 8 % manje smrtnih nesreća, a s njim u slučaju nesreće nastane i 4 % manje težih povreda nego u vozilima bez MCB-a.

Kia će sistem MCB u ostale modele iz svoje ponude ugrađivati od sljedeće godine.
Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.  

 

 

Sve Kompaktna SUV Sportski