U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

- 9 novih ili unaprijeđenih varijanti modela

- Potpuno novi Sorento stiže na proljeće

13.12.2019

Kia će sljedeće godine na našem tržištu predstaviti mnogo noviteta. Ukupno će u 2020. godini ponuditi 9 novih ili unaprijeđenih varijanti modela među kojima će biti najveći novitet proljetni dolazak potpuno novog Sorenta.

Legendarni sportski terenac Sorento, kojeg kod nas očekujemo u julu, nudit će najviše što u ovom trenutku pruža Kia. Od tri nova motora najprije će biti raspoloživ dizelski 2,2-litarski CRDi sa 200 konjskih snaga, koji će dobiti 8-stepeni DCT mjenjač s dvostrukim kvačilom, a u novembru stiže motor 1.6 T-GDI kao hibrid (240 KS) i plug-in hibrid sa 280 KS. Potonji će kao najsnažnija izvedba snagu na sva četiri točka (u ponudi samo kao 4WD) prenositi preko automatskog mjenjača. Njegove kombinirane emisije CO2 iznosit će samo 37 g/100 km, dok će domet isključivo na struju iznositi 68 kilometara.

Sorento će biti prvi model Kije koji će omogućavati otključavanje vozila pomoću mobitela i samostalno parkiranje pomoću pametnog ključa, prikaz događanja u mrtvom uglu na digitalnom zaslonu na instrument tabli i još mnogo toga.

Elektrifikacija postojeće ponude
Kia namjerava u dolazećim mjesecima predstaviti elektrificirane pogone ostalih postojećih i budućih modela. Na proljeće stižu karavanski Ceed SW i crossover XCeed kao plug-in hibrid, s dometom do 58 kilometara isključivo na struju.

Hronološki spisak dolaska na tržište:
- e-Soul – januar 2020.
- Ceed sw i XCeed - PHEV - april 2020.
- Stinger – unaprijeđen 2.0 T-GDI motor – maj 2020.
- Sorento (novi model) - juli 2020.
- Niro EV, HEV i PHEV - avgust 2020.
- Picanto (unaprijeđen postojeći model) – avgust 2020.
- Rio (unaprijeđen postojeći model) – avgust 2020.
- Stonic (unaprijeđen postojeći model)  - oktobar 2020.
- Sorento HEV, PHEV – novembar 2020.

Značenje oznaka:
EV - Electric Vehicle – potpuno električno vozilo
HEV - Hybrid Electric Vehicle – hibridno vozilo
PHEV - Plug-In Hybrid Vehicle – plug-in hibridno vozilo

Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.  

 

Sve Kompaktna SUV Sportski