Drugi par očiju: novi Kia Sorento s novim digitalnim ekranom otklanja vozačeve mrtve uglove

Vozačima pomaže izbjegavati sudare s vozilima, koja se nalaze u njihovom mrtvom uglu

8.5.2020

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor). Ovaj vozačev ‘drugi par očiju’ namijenjen je unapređenju sigurnosti svih učesnika u prometu eliminisanjem vozačevog mrtvog ugla na obje strane vozila.

BVM se prikazuje na visokorezolucijskom ekranu između mjerača
Sorento je prva Kia u Evropi, koja će dobiti ovaj napredni sistem asistencije. To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ ekran na instrument tabli. BVM poboljšava vozačevu preglednost nazad na obje strane vozila tokom vožnje na autocesti i povezan je s pokazivačima smjera.

Video visoke rezolucije se prikazuje na lijevoj i desnoj strani TFT-LCD instrument table, kada vozač uključi pokazivač smjera i u njegovom mrtvom uglu se skriva vozilo. Video mrtvog ugla odmah zauzima mjesto na ekranu mjerača brzine ili brojača pređenih kilometara (ili mjerača hibridnog sistema kod hibridnih izvedbi Sorenta), dok ujedno još uvijek prikazuje trenutnu brzinu vozila. Video se prikazuje pomoću dvije širokougaone kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi ugao prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega.

Nova tehnologija zajedno s prikazom događanja oko vozila olakšava parkiranje
Kijina BVM tehnologija će biti raspoloživa kupcima Sorenta u Evropi kao dio paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sistem asistencije PCA za spriječavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sistem Bose Performance Series.

Raspoloživo uz sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu
Taj paket će evropskim kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim s funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sistem BCA pomaže vozačima kod izbjegavanja sudara s vozilima iz mrtvog ugla, jer djeluje kada prepozna približavanje sudara.

Potpuno digitalna instrument tabla
Kijini ‘Supervision’ digitalni mjerači su namijenjeni pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa ekranom visoke rezolucije (1920x720 piksela) digitalni mjerači zamjenjuju uobičajeni mjerač brzine i brojač pređenih kilometara sa jedinstvenim ekranom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik s podacima o vozilu i motoru.

Multifunkcijski ekran među mjeračima prikazuje navigacijska uputstva 'turn-by-turn', informacije audio sistema, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i 'pop-up' obavještenja povezana s različitim aktivnim tehnologijama i sistemima asistencije.

Kia. Prva u razvoju.


***

Kia Motors Corporation spada među najuspješnija globalna automobilska preduzeća s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja svijeta. Brend širom svijeta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 49 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mjesto među svim masovnim brendovima.Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gdje je smješten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namijenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Rüsselsheimu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje iznenađivati svijet uzbudljivim, inspirirajućim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.  

 

Sve Kompaktna SUV Sportski