KIA novi 2014 Sorento

KIA Sorento

Novi 2014 Sorento u svojoj novoj izvedbi dolazi sa svježim izgledom, izuzetnim stilom, limuzinskim karakterom i plemenitom terenskom tehnologijom modernog doba.
Kod Sorenta otpadaju svi kompromisi koje često diktira zahtjevnost ovakvog tipa vozila. Novi Sorento ispunjava sve želje u smislu udobnosti, snage i stila.

KIA novi 2014 Sorento

Izgled

Vanjština

SNOW PEARL WHITE (SWP)
BIJELA (UD)
SVIJETLO SREBRNA (3D)
GLITTERING METAL (K3G)
SAGE ZELENA (EAB)
BEAT ZLATNA (K3N)
SMEĐA (NBM)
CRVENA (K3R)
PLAVA (UAA)
AURORACRNA (ABP)
Izaberite boju

Svojstva

Dizajn

PONOVNO ROĐENJE BESKOMPROMISNOG, ALI ELEGANTNOG SPORTSKOG TERENCA

Kod višestruko nagrađivanog Sorenta su urađena brojna poboljšanja koja ga čine zrelijim i savremenijim sportskim terencem.

Sorento na taj način postavlja nove standarde stila, komfora i motornih mogućnosti. Beskompromisan u svakom detalju, novi Sorento odlično dopunjava životni stil svih onih koji žele biti najbolji.

LED FAROVI SPRIJEDA, POZADI I MAGLENKE

Atraktivan izgled, od blizu i izdaleka. Naši nadareni dizajneri su stvorili savremene i elegantne linije koje karakterišu estetski detalji.

Zahvaljujući LED farovima i odudarajućim zadnjim kombinacijskim svjetlima Sorento odiše prestižem i savremenošću s koje god strane ga pogledamo.

PROSTRANOST, UDOBNOST I USAVRŠENOST

Putnici će itekako cijeniti drugi red sjedišta s puno prostora za noge, ali su Kijini inžinjeri istovremeno s poboljšanim sistemom ovjesa (ARCD) značajno smanjili buku i vibracije.

Klasične, ali i savremene kombinacije boja unutrašnjosti s mogućnošću izbora vrhunskog kožnog tapacirunga ili na dodir mehkih presvlaka sjedišta, što dočarava ambijent dnevne sobe.

Svojstva

Udobnost

OTVORITE SVIJET NOVIH MOGUĆNOSTI

Sorento nudi mnogo više nego dinamičan stil i izvanredne vozne sposobnosti, jer je osmišljen i kao praktičan. Ima mnoštvo prostora, čak i sa sedam sjedišta imaćete mnogo korisnih ladica i brižljivo osmišljenih dodataka, koji umnogome poboljšavaju vaša putovanja.

Drugi red sjedišta ima npr. podesiv naklon leđnog dijela i centralnog naslona za ruku. U trećem redu sjedišta je velikodušnih 906 mm, dok je prostor za noge povećan za 90 mm na 804 mm.

5 ILI 7 SJEDIŠTA ZA MAKSIMALNU PRILAGODLJIVOST

Sorentove brojne varijante položaja sjedišta omogućavaju djelimično ili potpuno sklapanje reda sjedišta, što putnicima ne samo nudi udobnije sjedenje nego i praktičnost te prilagodljivost kod prevoza dužih i/ili kabastih predmeta ili rekreativnih pomagala.

PRETINAC ISPOD PRTLJAŽNOG DNA

Ispod dna prtljažnog prostora nalazi se pokriven pretinac, gdje možete staviti obaveznu i drugu putnu opremu, alat ili druge lične predmete, koje želite sakriti od radoznalih pogleda.

ROLO PRTLJAŽNOG PROSTORA

S roloom prtljažnog prostora, koji se može i složiti, imate cijeli prtljažni prostor sakriven od neželjenih pogleda. To je vrlo praktičan način odbijanja lopova, a osim toga rolo štiti od direktnog prodiranja sunčevih zraka.

PANORAMSKI KROV

Veliki panoramski krov s dvostrukim prozorima vama i vašim saputnicima omogućava uživanje u svježem zraku u kabini i istovremeno zahvaljujući velikim staklenim površinama nudi osjećaj izvanredne prostranosti i otvorenosti.

Električno pomični pokrivač nudi jednostavnije rukovanje i osjećaj veće otvorenosti nego konkurentski proizvodi.

HLAĐENJE PREDNJIH SJEDIŠTA / VOZAČEVO SJEDIŠTE SA MEMORIJSKOM FUNKCIJOM

Sa zrakom, koji kroz sjedeći i leđni dio sjedišta prodire do vozača, sistem hlađenja prednjih sjedišta brine o tome da se i vozač i suvozač osjećaju prijatno hladno i u najtoplijim ljetnim danima, a funkcija memorisanja položaja sjedenja omogućava da dva korisnika vozila jednostavnim pritiskom na dugme mogu memorisati svoj omiljeni položaj sjedenja na vozačevom sjedištu.

GRIJANJE 1. I 2. REDA SJEDIŠTA

I prvi (sjedeći i leđni dio) i drugi red sjedišta (samo sjedeći dio) nude mogućnost grijanja sjedišta za još udobniju vožnju i u najhladnijim zimskim danima.

OSVJETLJENA SPOLJAŠNJOST VOZILA OKO BRAVE

Zbog lakšeg ulaženja u vozilu u mraku se s pametnim ključem kod približevanja vozilu automatski pale svjetla koja se nalaze ispod vanjskih ručica vrata.

Svojstva

Unutrašnjost

IZGLED CRNOG ČELIKA

Izgled crnog čelika kombinuje crnu unutrašnjost s drvenim umecima, a moguće je izabrati crni ili kožni tapacirung za prijatan osjećaj savremenosti u kabini.

BEŽ

Bež kombinuje crnu unutrašnjost s drvenim umecima s bež tkaninama ili kožnim tapacirungom za savremen i elegantan izgled.

Svojstva

Sigurnost

NIKAD ZAVRŠENA MISIJA BITI NAJSIGURNIJI AUTO U SVOJOJ KLASI

Sorentov potpuno novi lagani, jednodjelni koncept može se pohvaliti čvrstom karoserijom i poboljšanom sigurnošću u slučaju sudara.

Nudi nova aktivna sigurnosna pomagala kao što su npr. aktivni sistem poklopca motora, koji smanjuje povrede glave kod pješaka i Sorentu pruža najviši stepen sigurnosti kako kod sprečavanja sudara tako i kod smanjenja rizika od povreda u slučaju nesreće.

DODATNO OJAČANI ČELIK

Sorentova šasija je dodatno ojačana vrlo čvrstim čeličnim pločama, koje povećavaju čvrstoću vozila bez dodatnog povećavanja mase vozila.

Tako je postignuta visoka torziona krutost, koja ne samo da nudi više zaštite kod prevratanja vozila nego i pruža bolju upravljivost i bolje vozne osobine.

6 ZRAČNIH JASTUKA

Sorento nudi najveći stepen sigurnosti za vas i vašu porodicu. Dva prednja i dva bočna jastuka i dvije zračne zavjese za najveću moguću zaštitu.

Pružaju poboljšanu zaštitu prsnog koša, karlice i glave u slučaju sudara ili prevrtanja vozila.

DETEKCIJA MRTVOG UGLA / SISTEM ZA UPOZORAVANJE KOD PROMJENE VOZNE TRAKE

Radarski senzori pri brzini većoj od 30 km/h detektiraju prepreke i predmete u pokretu, koji se nalaze u Sorentovom mrtvom uglu, vozača upozoravaju paljenjem i gašenjem lampice u bočnom ogledalu i zvučnim signalom.

Pri brzini većoj od 60 km/h u vjetrobranskom staklu smještena kamera vozača upozorava na nenamjernu promjenu vozne trake.

SISTEM PRILAGODLJIVIH FAROVA

Elektronski prilagodljivi farovi automatski osvjetljavaju u istom pravcu kao vozilo, jer pri određivanju smjera vozila uzimaju u obzir brzinu i kretanje upravljačkog obruča i tako poboljšavaju vidljivost noću.

SISTEM AUTOMATSKOG PARKIRANJA

Ultrasonični senzori ocijenjuju da li je dovoljno prostora za parkiranje. Ako ga je dovoljno automatski okreću obruč volana i vozilo parkiraju unazad.

Svojstva

Tehnologija

SUPERIORNA SNAGA, PERFORMANSE I UČINKOVITOST

Bez obzira da li se vozite po seoskim cestama ili po gradskim ulicama Sorentova tri vrhunska, ali i veoma štedljiva motora – 2 dizelska i 1 benzinski – s mogućnošću izbora 6-stepenog ručnog ili automatskog mjenjača nudi odazivno i prijatno vozačko iskustvo. Napredni AWD sistem omogućava bezbrižnost bez obzira na podlogu ili vrijeme.

R 2.2 DIZELSKI MOTOR

Izvanredno efikasni dizelski motor nadmašuje brojne četverocilindraše i šestocilindraše i ispunjava EURO 5 emisioni standard. Pruža 197 KS (145 kW) pri 3.800 or./min, uz najveći obrtni moment 421 Nm pri 1.800-2.500 obr./min.

R 2.0 DIZELSKI MOTOR

Laki aluminijski motor sa common railom 3. generacije spaja visoke performanse i nisku potrošnju goriva, a i ispunjava EURO 6 emisioni standard. Najveća snaga je 150 KS (110 kW) pri 4.000 obr./min, a najveći obrtni moment je 382 Nm između 1.800 i 2.500 obr./min.

THETA II 2.4 GDI BENZINSKI MOTOR

Direktno ubrizgavanje goriva može se pohvaliti i dvostrukim promjenjivim upravljanjem ventila (D-CVVT) i tehnologijom promjenjivog usisnog sistema, što ima za rezultat poboljšanu snagu motora i nižu potrošnju goriva. Njegova najveća snaga iznosi 192 KS (141 kW) pri 6.300 obr./min, a najveći obrtni moment je 242 Nm pri 4.250 obr./min.

DALJINSKO OTKLUČAVANJE/ZAKLJUČAVANJE BEZ KLJUČA

Pametni ključ otključava vrata dodirom ručice vrata, tako da nemate više razloga da se brinete zbog traženja ključa po džepovima.

KOMANDE ZA UPRAVLJANJE AUDIO SISTEMA NA OBRUČU VOLANA

Komande za upravljanje audio sistema su ergonomski urađeni zbog lakšeg upravljanje, tako da na obruču volana možete podešavati glasnoću, birati pjesme, mijenjate programe i isključite zvuk, bez sklanjanja pogleda s ceste.

START/STOP SISTEM

Novi Sorento omogućava paljenje motora jednostavnim pritiskom na dugme. Samo pametni ključ morate imati kod sebe.

Specifikacije

Motori

Motori 2.0 CRDi VGT 2.2 CRDi VGT
Tip motora Dizelski, 4 cilindra Dizelski, 4 cilindra
Zapremina motora (ccm) 1.995 2.199
Najveća snaga
(kW / okr./ min)
110 (150) / 4.000 145 (194) / 3.800
Okretni moment
(Nm / okr./min)
383 / 1.800 - 2.500 421 (436 A/T) / 1.800 - 2.500
Maksimalna brzina vozila (km/h) 2WD: 187; 4WD: 186 190
Ubrzanje od 0 do 100 km/h (s) 2WD: 10,9; 4WD: 11,2 M/T: 2WD: 9,4; 4WD: 9,6
A/T: 2WD: 9,7; 4WD: 10,0

Specifikacije

Dimenzije

Vanjske dimenzije (mm)  
Dužina 4.685
Širina 1.885
Visina 1.700 (1.735 sa krovnim nosačima; 1745 sa panoramskim krovom i nosačima)
Međuosovinski razmak 2.700
Razmak između kotača (sprijeda/straga) 1.621 / 1.618
Prevjes (sprijeda/straga) 945 / 1.040

 

Motori 2.0 CRDi VGT 2.2 CRDi VGT
Masa praznog vozila (kg) (bez vozača) min/max Max: M/T 2WD: 1.804; 4WD: 1.844;
Min: M/T 2WD: 1.720; 4WD: 1.760;
Max: M/T 2WD: 1.804; 4WD: 1.844;
A/T: 2WD: 1.836; 4WD: 1.896;
Min: M/T 2WD: 1.720; 4WD: 1.760;
A/T: 2WD: 1.750; 4WD: 1.810
Najveća dozvoljena masa (kg) 2.510 2.510
Prtljažni prostor (l) 511 sa stražnjim sjedalima / 1.546 bez stražnjih sjedala
Spremnik za gorivo (l) 70

Specifikacije

Ovjes i upravljanje

Ovjes
Sprijeda MacPherson spiralne opruge i plinski amortizeri
Straga Multilink, spiralne opruge i plinski amortizeri
Upravljanje Servo upravljač sa zupčastom letvom

 

Kočnice
Kočnice ABS sa EBD
Sprijeda 17'' diskovi
Straga 16'' diskovi

 

Pneumatici i naplatci
Dimenzije pneumatika 235/65 R17 104T, 235/60 R18 103H
Dimenzije naplataka 7.0J x 17 ali 7.0J x 18 (opcija)
Rezervni kotač Rezervni kotač normalne veličine (alu)

Specifikacije

Emisije i potrošnja goriva

Motori 2.0 CRDi VGT 2.2 CRDi VGT
CO2 emisije (g/km) – komb. M/T 2WD: 203; 4WD: 208;
A/T 2WD: 205; 4WD: 209
M/T 2WD: 171; 4WD: 174;
A/T 2WD: 189; 4WD: 194
Emisijski standard EURO V EURO V
Vožnja izvan naselja (l/100 km) M/T 2WD: 6,9; 4WD: 7,1
A/T 2WD: 7,0; 4WD: 7,2
M/T 2WD: 5,3; 4WD: 5,4
A/T 2WD: 6,1; 4WD: 6,2
Kombinirana vožnja (l/100 km) M/T 2WD: 8,5; 4WD: 8,7
A/T 2WD: 8,6; 4WD: 8,8
M/T 2WD: 6,5; 4WD: 6,6
A/T 2WD: 7,2; 4WD: 7,4
Vožnja u naselju (l/100 km) M/T 2WD: 11,2; 4WD: 11,4
A/T 2WD: 11,3; 4WD: 11,4
M/T 2WD: 8,5; 4WD: 8,6
A/T 2WD: 9,0; 4WD: 9,3