Svi članki

19. 08. 2016

Kia je sa novim modelom Sportage-a napravila ozbiljan pomak u segmentu kada je u pitanju dizajn i kvalitet izrade, a to pokazuju brojne nagrade koji je dobio ovaj model.

KIA Sportage u svojoj četvrtoj generaciji je stigla na naše tržište gdje smo prisustvovali zvaničnoj promociji na olimpijskoj planini Trebević. Nedugo nakon toga dobili smo je i na test, koji je samo potvrdio činjenice u koje smo se uvjerili već pri prvom upoznavanju.

Četvrta generacija KIA-e Sportage donosi potpuno novi automobil, sa novim dizajnom, veće pakete opreme te poboljšane motore. Kada je dizajn u pitanju, KIA gotovo redovno dobija RED Dot nagrade pa i za sam Sportage. Evolucija u samom dizajnu je primjetna i nama se sviđa, dok su drugi ostali nekako po strani. Možda je promjena bila previše radikalna, ali sve je stvar navike pa ćemo za par godina reći kako je Sportage veoma privlačan i originalan SUV na tržištu.

I zaista je tako, svakim novim modelom predstave nešto novo originalno sa prepoznatljivim identitetom. Nova prednja maska hladnjaka uveliko podsjeća na tigrov nos što je zaštitni znak većine KIA automobila. Narastao je u dužinu pa sada broji 4.480 mm dok je međuosovinski razmak također povećan i iznosi 2.670mm što je za 30mm više u odnosu na prethodnika. U novoj generaciji su u većoj mjeri korišteni čelici visoke čvrstoće (AHSS) što se svakako pozitivno odrazilo na uzdužno uvijanje karoserije.

Svjetlosne grupe naprijed su sada dobile trapezoidni oblik te su smještene skoro pa na bočnim stranama automobila. Tako automobil optički djeluje dosta široko, pogotovo ako odaberemo jednu od svjetlijih boja poput bijele na testiranom modelu. Narastao je u dužinu pa sada broji 4.480 mm kao i međuosovinski razmak i iznosi 2.670mm što je za 30mm više u odnosu na prethodnika. Porasla je i zapremina prtljažnika gdje prema VDA standardima broji 503 litra ne računajući prostor ispod podnice.

Unutrašnjost je također doživjela revoluciju baš kao i njegova vanjština. Spletom okolnosti smo nedugo prije ovog automobila vozili novi Sorento, pa nam nije trebalo dugo da se naviknemo na raspored elemenata u unutrašnjosti. Razlog je velika sličnost sa luksuznim Sorentom. U svakom slučaju moderna i donosi više ekskluzivnosti, a završna obrada je podignuta na jedan veći nivo. U siromašnijim paketima opreme Vas okružuje tvrda plastika na dodir na više mjesta dok se doplatom dobija puno udobniji i kvalitetniji ambijent, tako da svakako preporuka na isti.
Inžinjeri KIA-e su radili dosta na smanjivanju buke i vibracija u unutrašnjosti kod ovog modela. Mjesta na koja se dodatno obratila pažnja su prednja armaturna ploča iza koje su postavljene akustične ploče koje umanjuju buku i vibracije iz motornog prostora. Slično je urađeno da bi se umanjila razina buke od vjetra tako što su postavljena deblja bočna stakla, deblja zvučna izolacija na vratima te duple brtve panoramskog staklenog krova (koji nije bio dio našeg paketa opreme).

Mjerni instrumenti su i dalje klasični (bar u FRESH paketu opreme) osim što je sada mjesto između njih zauzeo TFT informacioni ekran koji služi za prikazivanje i podešavanje parametara vozila. Mjesta u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno i za iznadprosječno visoke osobe, dok skuplji paketi opreme donose kožom presvučena sjedišta koja se mogu hladiti i grijati. Da, električno su podesiva u svim mogućim smjerovima tako da nebi trebalo biti problema prilikom traženja idealne pozicije za upravljačem. Zadnja klupa može dodatno podešavati nagibni ugao naslona što će svakako znati cijeniti putnici.
Ono u čemu drugi pomalo pate ali ne i Sportage su mjesta za odlaganje sitnica i boca u unutrašnjosti. Mjesta za sve navedeno ima više nego dovoljno, a poređenja radi, u nekim automobilima veće klase i dimenzija nismo bili u mogućnosti pronaći idealno mjesto za naš pametni telefon čija dijagonala ekrana iznosi preko 5'', što nas je kao čovjeka ovisnog o tehnologiji mnogo nerviralo.

To ovdje ipak nije slučaj... Infotainment sistem između ostalog nudi povezivanje uređaja sa mobitelom, ali to sve morate uraditi dok automobil miruje inače Vas automobil upozorava da trenutno vozite te da obratite pažnju na cestu ispred Vas. Pametno, ali nekada i dosadno ako negdje žurimo pa je vremena sve manje... Ipak stara poslovica kaže, strpljen spašen!! Infotainment sistem odnosno navigacija koja se prikazuje preko 8'' ekrana osjetljivog na dodir  nudi odličnu kartografiju Bosne i Hercegovine. Sa druge strane, KIA se obavezala da će besplatno nadograđivati bazu sa mapama u narednih 7 godina.
Ispred Vas su dva mjesta za odlaganje boca sa osvježavajućim pićima kako bi u svakom momentu bili idealno raspoloženi za putovanje i osvježavanje.

Ono čemu su vlasnici već sada prethodne generacije zamjerali Sportage-u su vozne osobine. Izraženo 'ljuljanje' karoserije je ovdje gotovo u potpunosti neutralisano pa se ovako velik Sportage može voziti približno kao jedan zabavni hatchback. Proporcionalno ovome dosta se izgubilo na udobnosti čiju sliku koliko toliko popravljaju odlično skrojena sjedišta. Poprečne neravnine često će u unutrašnjost prenositi vibracije, a ovdje bi donekle stvar popravilo podešavajuće ogibljenje koje konkurencija uveliko nudi.

KIA je svoju paletu motora u potpunosti osvježila, a tu se u ponudi našao i jedan novajlija u vidu 1.6 T-GDI turbo benzinca. U doplati se može dobiti sa novim 7 stepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Testirani model je bio opremljen najslabijim dizelašem najveće snage 115 KS dok obrtni moment iznosi 280 Nm i prisutran je čak pri 1.250 pa sve do 2.750 o/min. U kombinaciji sa odličnim šestostepenim ručnim mjenjačem kojeg odlikuju skraćeni i precizni hodovi ručice mjenjača zabave sigurno neće nedostajati. Iako se možda čini premalo snage za jedan ovako gabaritan automobil, stvarnost je nešto drugačija pa će mnogi pomisliti kako je ovo sasvim dovoljno za prosječnog čovjeka i njegove potrebe. Tu se naravno i mi svrstavamo!!
Nije veliki potrošač, na kraju testa prosjek je iznosio 6,0 l/100 km što nije puno ali nije ni najbolje u klasi. Mi smo ga tokom testa vozili u svim mogućim uslovima pa i na umjerenim Off Road putevima gdje je svoje zadatke opravdao bez problema (napomena radi se o verziji sa pogonom na prednje točkove). Naravno, ne može se mjeriti sa drugim proizvođačima ili verzijama koje imaju 4x4 pogon, a prema onome što smo doživjeli vjerujemo da će zadovoljiti većinu potreba jednog prosječnog kupca. To naravno potvrđuju i prodajni rezultati u našoj zemlji gdje je Sportage jedan od najprodavanijih modela KIA-e.

Euro-NCAP test sigurnosti
Kao i njegov prethodnik, novi Sportage je dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost. Najveći procenat zaštite dobili su putnici 90% dok u koliziji najgore prolaze pješaci sa osvojenih 66%.

Zaključak:
KIA je sa novim modelom Sportage-a napravila ozbiljan pomak u segmentu kada je u pitanju dizajn i kvalitet izrade, a to pokazuju brojne nagrade koji je dobio ovaj model. Novi Sportage je sada dosta zabavniji u vožnji. Na stranu KIA-e ide sedmogodišnja fabrička garancija ili do 150.000 pređenih km (bez ograničenja u prve 3 godine) na vozilo koja je u potpunosti prenosiva na sve buduće vlasnike.


Za gledanje originalnog članka, molimo, kliknite na:
http://turboportal.ba/index.php/testovi/1821-sportage-17crdi

 

Pretplatite se na RSS feed
09. 08. 2016

Da je nama malo tog azijskog mentaliteta... Da sebi zadamo plan da postanemo najbolji, da aktiviramo sve resurse i pametkoju imamo i krenemo u ofanzivu. Ako ćemo o automobilima, o kojima ovdje pišemo, tako je nekada davno uradila Toyota, a njenim stopama jurišaju i Hyundai i KIA. Naš fokus bit će na ovom posljednjem. Prije desetak ili više godina automobili s znakom KIA-e bili su smetala na cesti, više za proučavanje nego za divljenje, ali ovih posljednjih godina priča je sasvim drugačija i sa svakim novim modelom dobiva dodatna lijepa poglavlja. ...

16. 06. 2016

Kia cee'd druge generacije upravo navršava četvrti rođendan, a i dalje je svjež i funckionalan, posebno u karavanskoj izvedbi Sportswagon. Premda se gepekom ne može mjeriti s Octaviom kombi, nudi sve što objektivno treba.   Testirali smo snažniju dizelsku verziju s ručnim šaltungom i srednjim, a već bogatim paketom LX Champion.   Pod haubom je 136 KS, ...

01. 06. 2016

Nova treća po redu generacija KIA-e Sorento stigla je u našu redakciju. Bio je to najveći i najluksuzniji KIA model (pa i SUV) koji smo do sada imali priliku testirati. Nikada Soretno nije imao takav moćan nastup kao sa posljednjim modelom. Veoma lijep i ujedno agresivan, sigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Kada pogledamo novi Sorento u prvi plan upada velika hromirana maska hladnjaka sa logom KIA-e, koja ...

25. 05. 2016

Kupiti ili ne kupiti: Cee'd je povoljan i izdržljiv. Usto Kia uklanja nedostatke punih sedam godina ili 150.000 kilometara. Jak argument za kupovinu jer zbog megajamstva rizik troškova ostaje predvidiv i u mladih rabljenih. „Za Golf očito nije bilo dovoljno novaca, zar ne?“ Glupim tvrdnjama poput ove kupci Kije ...