26. 05. 2017

Rekordnih 166.266 prodatih vozila u Evropi u prva četiri mjeseca ove godine

Kia Motors je po podacima evropske asocijacije proizvođača automobila ACEA u prva četiri mjeseca ove godine postigla novi prodajni rekord na evropskom tržištu (EU28 + EFTA države).

Kia u Evropi prvi put s tržišnim udjelom od 3 posto
Rekordnih 166.266 prvi put registrovanih vozila Kia od 1. januara do 30. aprila predstavlja rast od 11,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što značajno premašuje rast evropskog tržišta, koji je bio u tom periodu 4,5 posto. Kia je po prvi put dostigla tržšni udio u Evropi od 3,0 posto (2,8 % u istom periodu prošle godine). Najstariji korejski proizvođač automobila je u aprilu s prodatih 41.279 vozila čak dostigao tržišni udio od 3,4 posto.

Mart 2017. Kijin najbolji mjesec do sada
Mart je predstavljao novu prekretnicu u istoriji Kije u Evropi, jer je prvi put u jednom mjesecu prodato više od 55.000 novih vozila Kia.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Dolazak novih vozila je dao novi elan našoj ovogodišnjoj prodaji. Pogotovo je pritom značajno proširenje naše ponude ekološki prihvatljivijih vozila, koje nam omogućava da zadovoljimo rastuću potražnju za naprednim tehnologijama pogona širom Evrope.”

Cole je još dodao: “Važan je i dolazak novog Rija, čija prodaja je upravo počela. Do kraja godine će Kia predstaviti i različite varijante ekološki prihvatljivijih vozila i pogona, novog Picanta i prestižni model Stinger, koji donosi autentični duh gran turismo vozila.”

Za rast zaslužni novi modeli i napredni pogoni
Dva ključna područja koja su kumovala rastu Kijine prodaje su lansiranje novih modela i velik izbor novih hibridnih i električnih vozila.

Novi Rio, koji je u Evropu stigao početkom ove godine (u BiH ga očekujemo krajem ljeta), odmah je postao hit među evropskim kupcima. Prodaja Rija je u odnosu na isti period prošle godine povećana za 22 % (28.025 vozila u periodu januar-april 2017., u odnosu na 22.964 vozila u 2016.).

Gradski mališan Kia Picanto takođe je bio uspješan, a u Evropi je ove godine već našao 22.443 kupca (+23 %). Podaci za Picanto se odnose na odlazeći i novi model. Potonji je u prodaji tek od marta (prodaja u našoj zemlji još nije počela).

Vozila s alternativnim pogonom su najveće pojedinačno područje rasta Kijine prodaje u aprilu. Prodaja hibridnih i električnih vozila Kia je u prva četiri mjeseca 2017. u odnosu na 2016. povećana više od devet puta. Najveći doprinos eksploziji prodaje dali su novi hibridni crossover Niro (10.339 vozila), Optima Plug-in Hybrid (307 vozila) i električni Soul EV (1.487 vozila). Potpuno novi model Niro, koji nije imao prethodnika, čak je postao 5. najprodavaniji model Kije – iza Picanta, Rija, Sportaga i porodice cee’d.

Modeli Niro i Optima do kraja godine će obogatiti svoju ponudu. Tako u drugoj polovini godine dolazi priključni hibrid Niro Plug-in Hybrid, dok će se limuzinskoj Optimi Plug-in Hybrid pridružiti karavanska varijanta Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Ovi noviteti Kiji garantuju da će do kraja 2020. ostvariti svoj cilj – poboljšati učinkovitost cjelokupne game modela za 25 % u odnosu na 2014., kada su se latili proizvodnje ekološki prihvatljivijih vozila.

 

Isprobajte Kiju na test vožnji i uvjerite se u Kia kvalitet!

Prijavite se na test vožnju

***

 

Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2016 JD Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

18. 05. 2017

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, učinkovitija baterija je zbog veće energetske gustoće i kapaciteta skladištenja energije povećala domet vozila za čak 18 %, s dosadašnjih 212 na 250 km (kombinovano, novi evropski vozni ciklus, NEDC). Svoj doprinos kod povećanja dometa dali su i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, bolje pneumatike i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. ... Više ...

18. 05. 2017

Cijenjeni takmičari, Zahvaljujemo Vam se na učešću u nagradnom konkursu. Pristiglo je više stotina zanimljivih i kreativnih slogana za naš novi model Stinger, ali samo dva su mogla osvojiti nagrade. Godišnju propusnicu za FK Sarajevo osvojila je Alić Šukrija sa sloganom „Kad obično nije dovoljno“ Godišnju propusnicu za FK Željezničar osvoji je Dino Ljubas sa sloganom „Kia Stinger – sve što sanjaš u jednom“ Čestitamo dobitnicima i molimo ih da kontaktiraju Kia Centar Sarajevo kako bi se dogovorili oko... Više ...

09. 05. 2017

Kia Motors slavi proizvodnju milionitog primjerka svog najpoznatijeg sportskog terenca Sorento u svojoj američkoj fabrici. Baš na praznik rada, 1. maja, u Kijinoj fabrici u West Pointu u saveznoj državi Georgia su proizveli jubilarnog Sorenta, namijenjenog sjeveroameričkom tržištu. Fabrika u West Pointu zaslužna za čak 15.000 radnih mjesta u SAD ... Više ...

05. 05. 2017

Kia Motors je s vladom indijske savezne države Andhra Pradesh potpisala sporazum o gradnji nove fabrike u distriktu Anantapur. Na svečanosti u gradu Vijayawada prisustvovali su visoki predstavnici kompanije Kia Motors i predstavnici regionalnih vlasti. Investicija u prvu Kijinu fabriku u Indiji iznosi čak 1,1 milijardu dolara. Početak proizvodnje sredinom 2019. Investitori... Više ...