07. 04. 2016

-    Novi Kia Sportage 2.0 CRDi AWD pobijedio konkurente: Hyundai Tucson 2.0 CRDi 4WD, Mazda CX-5 Skyactiv D 175 4WD, Ford Kuga 2.0 TDCI 4x4

U predzadnjem martovskom broju uglednog njemačkog Auto Bilda objavili su uporedni test četiri sportska terenca – Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Ford Kuga i Kia Sportage, gdje se potonji iskazao kao najbolji.

U 2013. godini su u 15. broju novinari Auto Bilda o starom Sportagu napisali, da “nedostaje tačka na 'i’ – povoljna cijena i 7-godišnja garancija mnogo su doprinijeli odluci o kupovini starog modela Sportage” i iznijeli još nekoliko mišljenja na osnovu najnovijih detaljnih testiranja:

“Novi model Sportage će se takođe strankama tako jako svidjeti, čak i onima, koji ga dosad nisu imali u užem izboru kod kupovine vozila.

Razlog br. 1: Novi Sportage je nadasve lijep. Njegove jednostavne vitke linije sa sportskim naglaskom ne privlače samo poglede vozača sportskih terenaca.

Razlog br. 2: Vožnja s novim Sportagem je vrhunska kao što je vrhunski i njegov izgled. I to je za Kiju nešto novo. Ako je Auto Bild u prošlosti kod starog Sportaga kritizirao neodazivan upravljački i kočioni sistem, onda novi Sportage pruža veći utisak dovršenosti i uglađenosti. Novi Kia Sportage ima bolji kočioni sistem od Mazde i Forda i vrhunski podešeno podvozje.

Novi Kia Sportage ima u odnosu na prethodnika precizniji ovjes, koji pruža bolji kontakt s podlogom i tako doprinosi udobnijoj vožnji. Dizelski motor sa 185 konjskih snaga oduševljava, 6-stepeni mjenjač takođe; čini se kao da ručica mjenjača sama klizi.

Prednosti novog modela su i potrošnja goriva od 6,8 litara/100 km, što je najniža potrošnja od sva četiri test vozila i najviša ukupna dozvoljena masa prikolice, koja iznosi 2.200 kg (oba podatka jednaka su kao i kod Tucsona) i što je najveća prednost: Kijina 7-godišnja fabrička garancija.

Novi Kia Sportage sada pored 7-godišnje fabričke garancije nudi i odličan kočioni sistem, elegantan mjenjač i majstorski podešeno podvozje.

Kia pruža sportski izgled: i unutrašnjost automobila je specifična, sva tehnika je takva kao i kod Tucsona. S novom GT linijom unutrašnjost je sada bogatija za novo crno nebo i odlične šavove koji ukrašavaju sjedišta.”

Na kraju su Nijemci pored Sportagevih ukupnih 559 osvojenih bodova (Hyundai Tucson je sakupio 552, Mazda CX-5 536, Ford Kuga 535 bodova) napisali: “Kia Sportage se iz sportskog terenca nižeg cjenovnog razreda preobrazio u tehnički dovršen i profinjen automobil.”

To je već drugo prestižno priznanje za Kiju od strane čuvenog Auto Bilda, jer se Kia nedavno u Auto Bildovom izvještaju o kvalitetu za 2015. godinu (izdanje 50/2015), koji je ocijenjivao zadovoljstvo stranaka, pouzdanost i dugogodišnji kvalitet 20 vodećih automobilskih brendova na njemačkom tržištu, plasirala na 1. mjesto.

Više o Kijinom kvalitetu možete naći na: http://www.kia.ba/kvalitet

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2015 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova i ukupno drugo (iza Porschea). Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

05. 04. 2016

Kia Motors je osvajanjem dvije red dot nagrade za dizajn proizvoda za 2016. godinu, što je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn, još jednom potvrdila svoju reputaciju proizvođača vozila po najvišim dizajnerskim standardima. Novi sportski terenac Kia Sportage i limuzina Optima – Kijini najnoviji modeli – dobitnici su nagrada red dot. Nezavisni žiri je čak... Više ...

11. 01. 2016

Brend, koji je na centralnom terenu već od 2002. godine Kia je već od 2002. godine partner otvorenog prvenstva Australije (Australian Open), čime se sve više etablira kao brend s dokazanim vrhunskim kvalitetom, koji biraju pobjednici i jedan je od vodećih automobilskih proizvođača na svijetu. I ove godine će glavni sponzor turnira Australian Open biti korporacija Kia Motors, koja s nestrpljenjem očekuje svoju ključnu ulogu u podršci sportistima i promociji tenisa širom svijeta sa svojim brojnim aktivnostima na i uz terene. Turnir superlativa ... Više ...

06. 01. 2016

Kia je za čak tri svoja najnovija modela – veliki SUV Sorento, limuzina Optima i koncept Trail’ster (nastao na osnovu modela Soul) – osvojila prestižne nagrade GOOD DESIGN 2015 u kategoriji prevoznih sredstava. To je druga godina zaredom da je Kia dobila priznanja GOOD DESIGN za tri svoja modela, jer su prošle godine nagrađeni luksuzna limuzina Kia K900 (na nekim tržištima se pojavljuje pod imenom... Više ...

18. 12. 2015

Kia Motors se vinula na najviše mjesto u Auto Bildovom izvještaju o kvalitetu za 2015. godinu (izdanje 50/2015), koji je ocijenjivao zadovoljstvo kupaca, pouzdanost i dugogodišnji kvalitet 20 vodećih automobilskih brendova na njemačkom tržištu.   Kia s ukupnom ocjenom 2,14 dijeli prvo mjesto s Mazdom (na ljestvici od 1 do 5 je najmanja ocjena... Više ...