15. 11. 2013

•    Nova Kia Soul obećava domet veći od 200 kilometara
•    Motor snage 110 KS (81 kW) proizvodi 285 Nm okretnog momenta i pruža dinamičnu i zabavnu vožnju
•    Idealan za dnevne migrante, Soul EV će krenuti u prodaju tokom 2014. godine

Iz korporacije Kia Motors potvrdili su kako će nova električna verzija Kia Soula krenuti u prodaju izvan Južne Koreje u drugoj polovini 2014. godine. Kia Soul EV biće Kijin prvi električno pokretan, porodični automobil s nula emisija CO2 koji će krenuti u prodaju izvan Koreje.

“Novi Soul EV će predvoditi Kijin novi program ‘Čiste mobilnosti’ iz kojeg će iduće godine nastati ekološki prihvatljiv način prevoza za naše kupce širom svijeta ” naglašava Thomas Oh, izvršni potpredsjednik u korporaciji Kia Motors.

“Iako je ovo Kijin prvi  model na električni pogon koji će se globalno prodavati, Soul EV je druga generacija Kijinih vozila na električni pogon. Dosad su stečena značajna iskustva pri razvoju i primjeni vozila Ray RV u protekle tri godine.”

Utjelovljavajući dinamičan dizajnerski izražaj nedavno predstavljene druge generacije Soula električni Soul EV je jedinstveno dizajnirano električno vozilo, koje je veoma praktično pri svakodnevnoj upotrebi. Savršeno će odgovarati dnevnim gradskim migrantima zahvaljujući najdužem dometu u svojoj  klasi vozila.  Uz litij-polimernu bateriju snage 27 kWh, Soul EV će s jednim punjenjem moći preći više od 200 kilometara.

S prednjim parom točkova pokretani Soul EV razvijen je na temelju novog Soula, koji na tržište stiže početom 2014. godine. Pokreće ga električni motor snage 110 KS (81 kW) koji svoju moć na prednji par točkova prenosi preko reducirane jedinice.  

Zahvaljujući 285 Nm okretnog momenta električni motor jamči kako je Soul EV dinamičan i zabavan model koji dolazi uz značajno ubrzanje (predviđa se kako će od 0-100 km/h dostići za manje od 12 sekundi) i maksimalnu brzinu od 145 km/h.  Kako bi se maksimizirala učinkovitost i potencijalni domet modela Soul EV, regenerativno kočenje omogućava punjenje baterije pri kočenju ili kod vožnje u praznom hodu.

Punjenje se postiže uključivanjem Soula EV u običnu kućnu utičnicu. Punjenje koje traje maksimalno pet sati pri naponu od 240 V ili 230 V u potpunosti napuni bateriju, a može se može napuniti i za 25 minuta u sklopu “brzog” punjenja pri naponu od 100 kW.

Nedostatak buke motora u kombinaciji s posebnim materijalima koji pomažu pri zvučnoj izolaciji stvorit će iznimno tih doživljaj u kabini električnog Soula. Na taj način se pridonosi visokoj razini kvaliteta koja je gotovo jednaka kao i u premium vozilima. Zbog gotovo potpune tišine, u interesu sigurnosti pješaka, Soul EV će biti opremljen zvučnim sistemom VESS (Virtual Engine Sound System) koji odašilje upozoravajuće zvučne signale kada automobil vozi pri brzinama manjim od 20 km/h i uvijek kada se kreće unazad.
 
Flota zamaskiranih prototipova novog Soula EV trenutno prolazi kroz intenzivan testni program u Kijinom modernom R&D centru u korejskom Namyangu, a manjim dijelom i u Evropi i Sjevernoj Americi. Serijska proizvodnja je planirana u drugoj polovini 2014. godine.

Kia Soul EV temelji se na novom modelu Kia Soul 2014 koji u sebi sadrži mnogo značajnih poboljšanja u odnosu na popularnog Soula prve generacije. Promjene uključuju i primjenu potpuno nove platforme (koja se temelji na novom cee`du) s većim (2.570 mm) međuosovinskim razmakom te čak 29% tvrđom karoserijom i dorađenim ovjesom. Ovim se postigla značajno poboljšana vozna dinamika, upravljivost i stabilnija vožnja te još zrelije ponašanje na cesti.

Poput modela Kia Soul 2014, Soul EV će zadiviti svojim dizajnerskim stilom te najmodernijim vanjskim karakteristikama koje diskretno naglašavaju električni pogon. Elegantni novi izgled inspirisan je konceptnim vozilom Kia Track’ster predstavljenim 2012. godine i zadržava legendarnu figuru “kockastih ramena” koja se proslavila sa Soulom prve generacije.
Soul EV će kupcima pružati dodatnu razinu s projekcijskim prednjim svjetlima, LED dnevnim svjetlima, LED zadnjim svjetlima te aerodinamički oblikovanim 16-inčnim aluminijskim naplacima.
 
Unutrašnjost modela Soul EV krasit će jedinstveni Supervision mjerači i centralna konzola sa 8-inčni zaslonom. Prikladno za ekološko vozilo, unutrašnjost će biti ispunjena ekološki prihvatljivim recikliranim materijalima koji uključuju i bio plastiku, bio pjenu, bio tkanine i bio prerađenu PET ambalažu. Kako bi sve bilo u skladu s prirodom tu su i organske materije sa niskom razinom isparavanja i novorazvijeni antibakterijski materijali i boje.
 
Kia je započela s komercijalnom upotrebom modela Ray EV (isključivo) u Koreji krajem 2011. godine. Od tada je prikupila mnogo iskustva pri svakodnevnoj upotrebi flote Ray EV, koju koriste koriste razna ministarstva i državne agencije.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

11. 11. 2013

U žiriju su bili mišljenja da nikada prije dizajneri nisu bili tako važni u automobilskoj industriji. Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner grupacije Hyundai-Kia, za izvanredna dostignuća u automobilskoj industriji dobio je počasni Zlatni volan. Bavarac Schreyer je šef Kijinog dizajna od 2006. godine, a početkom ove godine postao je i predsjednik svih dizajnerskih centara... Više ...

21. 10. 2013

Korporacija Kia Motors ove godine je povećala vrijednost svog brenda za 15% i sada je na 83. mjestu ekskluzivne liste ‘Top 100 Best Global Brands,’ koju provodi Interbrand, najveća globalna savjetnička agencija. Kia se prošle godine prvi put uvrstila na ‘Top 100 Best Global Brands’, kada je bila na 87. mjestu, a sada se popela za 4 mjesta i njena vrijednost ocijenjena je na 4,7... Više ...

26. 09. 2013

Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost kod sudara.   Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvjezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima.  5-vratna Kia sa 5 ili 7... Više ...

06. 09. 2013

Iz Kije su potvrdili da će se njihov novi dramatični evropski koncept, kojeg će predstaviti 10. septembra na salonu u Frankfurtu, zvati Kia Niro. Niro predstavlja Kijin pogled na budućnost B klase i može se pohvaliti urbanošću i čvrstoćom, a između ostalog donosi i inovativni motor. Vozilo su dizajnirali u Kijinom frankfurtskom dizajnerskom studiju – manje od kilometar udaljenom od sajmišta –... Više ...