11. 11. 2013


•    Šef dizajna u Kiji (odnedavno i u Hyundaiju) Peter Schreyer dobitnik je Zlatnog volana 2013, koji za izvanredna dostignuća u automobilskoj industriji podijeljuju Bild am Sonntag i AutoBild
•    Schreyer je tek 2. dizajner koji je dobio ovu prestižnu nagradu

U žiriju su bili mišljenja da nikada prije dizajneri nisu bili tako važni u automobilskoj industriji. Peter Schreyer, predsjednik i glavni dizajner grupacije Hyundai-Kia, za izvanredna dostignuća u automobilskoj industriji dobio je počasni Zlatni volan.

Bavarac Schreyer je šef Kijinog dizajna od 2006. godine, a početkom ove godine postao je i predsjednik svih dizajnerskih centara grupacije Hyundai-Kia. Schreyer koji je zadužen za dizajn 5. najvećeg proizvođača automobila na svijetu, tek je 2. dizajner u 31-godišnjoj istoriji Zlatnog volana. Čuveni Giorgetto Giugiaro je to priznanje dobio davne 1995. godine.

Dobitnici priznanja u zadnjih nekoliko godina su bili npr. Ferdinand Piëch, 1. čovjek Volkswagena (2012), Alan Mulally, predsjednik uprave Ford Motor Company (2011) i Norbert Reithofer, predsjednik uprave BMW (2010). Izbor organizuju revije Bild am Sonntag i Auto Bild, a svečana podjela priznanja će biti 12. novembra u Berlinu.

“Veoma sam ponosan da sam dobio ovu značajnu nagradu. To je za mene velika čast i istovremeno priznanje naših dizajnerskih odjeljenja širom svijeta, koji su u zadnjih nekoliko godina uradili veliki posao,” komentarisao je Schreyer.  On je najzaslužniji za stvaranje više puta nagrađivanog Kijinog dizajnerskog jezika i ‘tigrove maske’ – karakteristične maske po kojoj su Kijini modeli postali prepoznatljivi.

“Korporacija Kia Motors mi je dala jedinstvenu priliku početi od nule i automobilskom brendu dati sasvim novo, karakteristično lice. Odgovornost za dizajn grupacije Hyundai Motor je novi izazov i istovremeno jasno razlikovanje dizajnerskih strategija ova dva brenda,” dodao je 60-godišnji Bavarac.

Peter Schreyer se usavršavao na minhenskom unirzitetu za upotrebljive nauke i londonskom London Royal College of Art, a isti mu je 2007. godine čak podijelio počasni doktorat. Prije nego što su ga doveli u Kijine redove Schreyer je bio odgovoran za dizajn modela kao što su Audi TT, Volkswagen Beetle i Volkswagen Passat.

U Kiji je Schreyer razvio dizajnersku filozofiju koja preferira jednostavnost i jasnoću, što je u velikoj mjeri uticalo na uspjeh brenda – u zadnjih pet godina Kia je udvostručila svoju globalnu prodaju i u 2012. godini prodala je preko 2,7 miliona vozila.  

Pod Schreyerovim vodstvom Kijini dizajnerski studiji u Koreji, SAD i Frankfurtu kreirali su nekoliko upadljivih vozila - npr. kultni crossover Soul, dinamični sportski terenac Sportage, elegantnu limuzinu Optima, električni koncept POP, studija GT i koncept manjeg sportskog terenca provo.

Nijemac se sada potpisao pod čitavu gamu modela Kia. Zadnji model koji je još čekao na redizajn je novi Kia Carens (u prodaji širom Evrope  od maja 2013.) i donosi novu vizuelnu dinamičnost u klasi monovoluena.

Privlačnost Kijinog dizajna nije očigledna samo kroz prodajni uspjeh nego i po brojnim nagradama koje je Kia osvojila otkako se Peter Schreyer priključio korporaciji. Čak deset Kijinih modela dobilo je prestižne red dot nagrade za dizajn, a limuzina Optima i novi pro_cee’d su čak dobili priznanje 'najbolji od najboljih.' Stručnjaci su pohvalili i cijelu dizajnersku strategiju pa je tako žiri Automotive Brand Contest Kiju ocijenio kao 'najbolju od najboljih' za 2011. u kategoriji dizajna brendova.

Zlatni volan spada među najvažnije automobilske nagrade u Evropi. Nagradom organizovanom 1976. godine svake godine nagrađuju se najbolji novi modeli, dok počasni Zlatni volan od 1983. godine podijeljuju vodećim ljudima automobilske industrije. Do sada su ovo prestižno priznanje dobila i dva trkača: Michael Schumacher (1993) i Lewis Hamilton (2007).

U kategoriji vozila pobjednike biraju čitaoci revija Bild am Sonntag i AutoBild, ili nezavisni 40-člani žiri koji čine trkači, inžinjeri, dizajneri i automobilski novinari. Osvajača počasnog Zlatnog volana biraju predstavnici ove dvije revije.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

21. 10. 2013

Korporacija Kia Motors ove godine je povećala vrijednost svog brenda za 15% i sada je na 83. mjestu ekskluzivne liste ‘Top 100 Best Global Brands,’ koju provodi Interbrand, najveća globalna savjetnička agencija. Kia se prošle godine prvi put uvrstila na ‘Top 100 Best Global Brands’, kada je bila na 87. mjestu, a sada se popela za 4 mjesta i njena vrijednost ocijenjena je na 4,7... Više ...

26. 09. 2013

Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost kod sudara.   Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvjezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima.  5-vratna Kia sa 5 ili 7... Više ...

06. 09. 2013

Iz Kije su potvrdili da će se njihov novi dramatični evropski koncept, kojeg će predstaviti 10. septembra na salonu u Frankfurtu, zvati Kia Niro. Niro predstavlja Kijin pogled na budućnost B klase i može se pohvaliti urbanošću i čvrstoćom, a između ostalog donosi i inovativni motor. Vozilo su dizajnirali u Kijinom frankfurtskom dizajnerskom studiju – manje od kilometar udaljenom od sajmišta –... Više ...

28. 08. 2013

Sasvim novi  Kia Soul će evropsku premijeru doživjeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu.  Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svjetska premijera) te osvježena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi. Novi Kia Soul ostaje vjeran originalnom ikoničnom dizajnu te poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju našli... Više ...