26. 09. 2013

•    Najviša ocjena za Kijinog monovolumena sa 5 ili 7 sjedišta
•    Carens dobio visoke ocjene u svim elementima Euro NCAP testova

Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost kod sudara.

 

Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvjezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima.  5-vratna Kia sa 5 ili 7 sjedišta je osvojila visoke ocjene za zaštitu odraslih (94%), zaštitu djece (76%), sigurnosnu opremu (81%) i zaštitu pješaka (64%).

 

Uz objavu rezultata testova je Benny Oeyen, podpredsjednik Kia Motors Europe zadužen za marketing i produktno planiranje, rekao:
 “Od početka programa razvoja novog Carensa su Kijini inžinjeri bili sasvim posvećeni kreiranju monovolumena s najboljom sigurnosnom strukturom i sigurnosnim tehnologijama, koje u slučaju sudara štite vozače, njihove porodice i pješake.”  te dodao: “U zadnjih pet godina su se kriteriji Euro NCAP simulacija sudara zaoštrili, što proizvođačima otežava postizanje najviših ocjena. Postignuti rezultat svjedoči o Kijinoj neprestanoj predanosti poboljšanju sigurnosti svojih vozila te dokazuje da je novi Carens, koji će biti prvenstveno zanimljiv porodicama s aktivnim načinom života, među najsigurnijim vozilima na tržištu.”

Ocjenjivači Euro NCAP su Carensu dali maksimalni broj bodova za bočnu zaštitu kod udara u prepreku, za zaštitu 18-mjesečnog djeteta, zaštitu vrata putnika na prednjim sjedištima i zaštitu nogu pješaka. Udruženje je takođe naglasilo da je novi Carens opremljen upozorenjima za neprivezana sjedišta za sve putnike, ograničivač brzine kao i da se sa dječija sjedišta mogu primjereno ugraditi i odgovaraju tom vozilu.

Carensova standardna sigurnosna oprema uključuje 6 sigurnosnih zračnih jastuka (prednji i bočni zračni jastuci te bočne zračne zavjese), upozorenja za neprivezane sigurnosne pojaseve (sprijeda i pozadi), sistem stabilnosti ESC , pomoć kod polaženja uzbrdo HAC (Hill Assist Control), koji spriječava pomicanje vozila unazad i sistema ESS (Emergency Stop Signal), kod kojeg u slučaju snažnog kočenja počinju da se pale i gase sva kočiona svjetla, koja upozorava vozila iza na nenadano kočenje.
    
Novi Carens vraća Kiju u jednog od najkonkurentskijih automobilskih klasa u Evropi i dizajniran je i napravljen da zadovolji potrebe i ispuni očekivanja savremenih porodica. Novajliju karakterišu vitke linije, napredan dizajn u unutrašnjosti, koji pruža prostranost s mogućnošću izbora 5 ili 7 sjedišta te šarolik izbor sigurnosnih i komfornih pomagala.

Novi Kia Carens se tako pridružio ostaloj šestorici Kijinih modela (cee’d, Rio, Venga, Soul, Sportage i Sorento), koji su već ranije osvojili 5 zvjezdica po Euro NCAP.

 

***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

06. 09. 2013

Iz Kije su potvrdili da će se njihov novi dramatični evropski koncept, kojeg će predstaviti 10. septembra na salonu u Frankfurtu, zvati Kia Niro. Niro predstavlja Kijin pogled na budućnost B klase i može se pohvaliti urbanošću i čvrstoćom, a između ostalog donosi i inovativni motor. Vozilo su dizajnirali u Kijinom frankfurtskom dizajnerskom studiju – manje od kilometar udaljenom od sajmišta –... Više ...

28. 08. 2013

Sasvim novi  Kia Soul će evropsku premijeru doživjeti 10. septembra na salonu u Frankfurtu.  Društvo će mu praviti novo konceptno vozilo B klase (svjetska premijera) te osvježena limuzina Optima i mališan Picanto u LPG izvedbi. Novi Kia Soul ostaje vjeran originalnom ikoničnom dizajnu te poboljšanim dinamičnim i štedljivim motorima. Dizajneri su inspiraciju našli... Više ...

06. 08. 2013

Kia Motors Slovakia je u prvoj polovini ove godine s ukupno proizvedenih 158.000 vozila zabilježila 6-postotno povećanje proizvodnje u svojoj evropskoj fabrici u slovačkoj Žilini. Fabrika je u februaru počela s proizvodnjom novog pro_cee’da, a u junu su počeli proizvoditi i sportske izvedbe pro_cee’d GT i cee’d GT. Fabrika sada radi punim kapacitetom, što se dogodilo prvi put otkako je u decembru 2006.... Više ...

15. 07. 2013

    Kijino nepobjedivo 7-godišnje jamstvo ili 150,000 kilometara bezbrižne vožnje učinili su iznimno veliku prekretnicu u automobilskoj industriji. Novi podaci potvrđuju pozitivan učinak na vrijednost vozila, potvrđuju kako su Kijina vozila zaista atraktivnija pri preprodaji. 7-godišnja garancija nije samo jasan pokazatelj vrhunskog kvaliteta svih Kijinih modela, već i direktno utiče na smanjenje troškova svih kupaca novih ili rabljenih Kijinih vozila.     Kia je u januaru 2010. godine uvela 7-godišnju/150.000 km garanciju za sva nova vozila Kia (do tada je to važilo samo za vozila iz njihove slovačke fabrike).... Više ...