Sve novosti

05. 05. 2015

-    Kia u prvom kvartalu u Evropi prodala 96.092 vozila
-    7,4-postotni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine
-    56% svih Kija prodatih u Evropi i proizvedenih na Starom kontinentu
-    Sportage i dalje najprodavaniji model, slijedi porodica cee’d
-    Sportagev rekordni prodajni mjesec – 400 na dan

Kia Motors je u Evropi postigla najbolji prvi kvartal u istoriji brenda i po podacima ACEA, udruženja evropskih proizvođača automobila, ostvarili su 7,4-postotni rast u odnosu na isto razdoblje lani.

U prva tri mjeseca 2015. Kia je u Evropi prodala 96.092 vozila, što je najviše do sada u istoriji ovog korejskog giganta. U odnosu na isto razdoblje lani to predstavlja 7,4-postotni rast.

 

400 prodatih Sportage-a na dan
Sportage je s 12.596 prodatih primjeraka (ili 400 na dan!) doživio najuspješniji mjesec u svojoj istoriji. Ukupno je Sportage, Kijin najprodavaniji model u Evropi, u prva tri mjeseca našao 27.796 kupaca, što je 18% više nego lani.

Stimulativan je i početak prodaje novog Soula (3.323 vozila, +231%) i nedavno osvježene Venge (7.425 vozila; +22%).

Cee’d s 18.879 prodatih primjeraka i dalje ostaje drugi najprodavaniji Kijin model u Evropi i kupce privlači zahvaljujući atraktivnom izgledu, kvalitetnim materijalima u kabini, učinkovitim motorima i svojom funkcionalnošću.

Sva Kijina vozila u Evropi dolaze s fabričkom 7-godišnjom garancijom / 150.000 kilometara.

 

Kia već proizvela 2 miliona vozila u Evropi
56% svih vozila, koje je Kia prodala u Evropi, tu su i proizvedeni i to u jednoj od najmodernijih fabrika automobila u slovačkoj Žilini. Ove godine su širom Evrope prodali 54.200 vozila iz Žiline, dakle modele Sportage, cee’d i Venga.

Od 2006. godine, kada su pokrenuli tamošnju proizvodnju, u ovoj fabrici su već proizveli dvomilionito vozilo – jurilicu Kia pro_cee’d GT, namijenjenu belgijskom kupcu.

 

Velika Britanija i Španija s rekordnim mjesecima
Velika Britanija je s 22.265 prodatih vozila u prvom kvartalu sačuvala primat Kijinog najvećeg evropskog tržišta, a tamo su imali i rekordni mart (15.017 vozila). I u Španiji su Korejci imali razlog za slavlje, jer su sa 4.961 prodatim primjerkom postigli najbolji mart (11.513 vozila u prvom kvartalu). Njemačka je drugo največje tržište i tamo su ove godine prodali 12.451 vozilo.

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 170 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

    

 

20. 04. 2015

Iz Kia Motors Europe javljaju da su nedavno proizveli dvomilionito vozilo u Evropi od 2006. godine, kada su sagradili fabriku u Evropi. Kijina slovačka fabrika, njihova jedina evropska i istovremeno jedna od najmodernijih na svijetu, ima čak 56-postotni udio u Kijinoj evropski prodaji. U ovoj fabrici proizvode sve tri  varijante porodice cee’d (cee'd hatchback, kupe pro_cee’d i... Više ...

26. 03. 2015

Od 2010. godine, kada su je premijerno predstavili na salonu u New Yorku, Optima je postala jedan od glavnih “krivaca” za rast korejskog brenda i postala je njihov najprodavaniji model u SAD u zadnje tri godine.   Pet godina kasnije Kia se vraća na staro mjesto gdje će 1. aprila premijerno pokazati potpuno novu atraktivnu limuzinu.   Nova Optima obogatiće svoju... Više ...

13. 03. 2015

Kia Motors i dalje kupi nagrade za izvanredan dizajn. Ovaj put je Sorento, Kijin najpoznatiji model, po prvi put osvojio prestižnu nagradu ‘iF Design Award’. Žiri globalno priznate nagrade je u kategoriji »proizvod« odlikovao 3. generaciju Sorenta koji ovih dana stiže u Evropu. Pored ocjenjivanja dizajna žiri je uzeo u obzir i ostale kriterije: konačna obrada, stepen inovacije,... Više ...

27. 02. 2015

Kia Motors će 3. marta na salonu u Ženevi predstaviti sportsku liniju Kia cee’d ‘GT Line’. Pored vidljivih dorada cee’d GT Line dobija i Kijin novi 1,0-litarski T-GDI (turbo benzinski s direktnim ubrizgavanjem) motor i novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom.   Po izgledu GT, po svestranosti dobro poznati cee’d Novi GT Line kupcima... Više ...