Sve novosti

22. 10. 2015

-    Kijin rekordni 3. kvartal u Evropi – rast na godišnjem nivou iznosi čak 9,7%
-    Kijina najbolja evropska godina do sada (295.140 prodatih vozila )
-    8,3% iznosi rast Kijine prodaje u Evropi u ovoj godini
-    Rast prodaje bestselera Sportaga i nedavno unaprijeđenog cee’da

Kia Motors Europe je od jula do septembra ove godine u Evropi ukupno prodala 95.102 vozila što je njihov novi rekord. Po najnovijim podacima evropskog udruženja automobilskih proizvođača ACEA Kia je u 3. kvartalu ove godine ostvarila 9,7-postotni rast prodaje (u odnosu na 86.718 vozila u jednakom razdoblju 2014.).

U ovoj godini Kia se u Evropi može pohvaliti najboljom prodajom do sada - čak 295.140 vozila, što je 8,3% više nego u odnosu na januar-septembar 2014. kada su prodali 272,600 vozila. Kia Motors Europe je već u junu prodala više od 200.000 vozila u prvom polugodištu, što je takođe predstavljalo novi rekord.

Michael Cole, izvršni direktor u Kia Motors Europe, o rezultatima je rekao: “Drago nam je vidjeti da naša prodaja u Evropi i dalje raste u skladu s našim planom održivog rasta. Kijino obećanje da će i dalje nuditi beskompromisan kvalitet, izvanredan dizajn i najveći nivo brige o strankama oduševljavaju naše kupce širom kontinenta i približavamo se novoj rekordnoj godini.”

Velika Britanija i dalje je Kijino najveće evropsko tržište (21.960 vozila u trećem kvartalu), a slijede joj Njemačka (14.488 vozila) i Španija (9.771 vozila).

 

I dalje raste prodaja bestselera Sportaga i cee’da
Kia Sportage – Kijin najprodavaniji model u Evropi – i dalje raste i doživio je jedan od najboljih kvartala u svojoj istoriji. U svojoj već četvrtoj godini proizvodnje u trećem kvartalu našao je 25.308 novih kupaca, što je porast od 5,2% (ukupno 81.310 u prvih devet mjeseci ove godine).

Kijin drugi najprodavaniji model – cee’d, koji je nedavno doživio brojna poboljšanja, takođe se može pohvaliti odličnom prodajom. Tako je korejski gigant u septembru prodao 7.227 cee'dova, što je 3,3% više nego u septembru lani, a u ovoj godini cee'd je širom Evrope dobio 58.761 novih vlasnika.

Cee'd, koji se proizvodi u Evropi (Žilina, Slovačka) i isključivo je namijenjen evropskom tržištu u maju ove godine proslavio je vrijedan jubilej – proizveden je milioniti primjerak od početka proizvodnje prije devet godina.

 

Ne posustaju ni Kijini manji modeli
Kia i u vrlo konkurentskom B razredu ima svoje predstavnike. U odnosu na prošlu godinu prodaja Rija bolja je za 11% (16.452 vozila u 3. kvartalu, ukupno 49.511 vozila u 2015.). Manji monovolumen Venga, koji takođe proizvode u Slovačkoj, sa prodatih 6.884 vozila u 3. kvartalu bolji je za 9% u odnosu na 2014.

Svi modeli koji se nalaze u Kijinoj ponudi na Starom kontinentu dolaze s jedinstvenom fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km - prve tri godine bez ograničenja kilometraže).

 

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2015 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova i ukupno drugo (iza Porschea). Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

 

12. 10. 2015

Kia Motors je na najnovijoj Interbrandovoj ljestvici svih svjetskih brendova zauzela 74. mjesto, a njena vrijednost ocijenjena je na 5,66 milijardi američkih dolara. Vrijednost ovog korejskog giganta u odnosu na prošlu godinu povećala se za 5%, što je odličan rezultat pogotovo ako se zna da je njena vrijednost prije deset godina bila ocijenjena na samo 700 miliona, a prije pet godina na 1,79 miljardi... Više ...

30. 09. 2015

Kia Motors je na salonu u Frankfurtu predstavila GT verziju limuzine Optima, čiji dolazak na evropska tržišta očekujemo u 2016. godini. Radi se o sportskoj izvedbi, koja je prilagođena evropskom tržištu, a namijenjena je svima onima, koji traže emotivniju, živahniju vožnju, a Optima tako postaje Kijin drugi GT model, nakon cee’da i pro_cee'da GT koji su u Evropi predstavljeni 2013.... Više ...

17. 09. 2015

Kia Motors na 66. salonu automobila u Frankfurtu predstavlja dva potpuno nova modela - Sportage i Optima. Pored dva najvažnija noviteta Kia predstavlja i unapređenog cee’da i svoje najveće tehnološke novosti – novi 1.0 T-GDI motor i novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom DCT.   Globalna premijera nove generacije Kia Sportage U svojoj... Više ...

08. 09. 2015

Kia u narednom periodu na evropska tržišta dovodi mnoštvo noviteta, a prvi je cee'd, model koji je Kiju postavio na evropsku mapu proizvođača i proizvode ga u brojnim varijantama karoserije (kupe, hatchback, karavan, GT). Cee'd, koji naizgled ne nudi mnogo novog, u unutrašnjosti i u utrobi dobio je mnogo toga – kvalitetnije materijale, mnoštvo elektronskih sigurnosnih pomagala, a zasigurno najveće... Više ...