Sve novosti

15. 12. 2014

-    Sorento s certifikatom TÜV Nord za životni ciklus proizvoda
-    Već 12 modela Kia s certifikatom ISO 14040

Novi Sorento, koji su premijerno predstavili u oktobru na salonu automobila u Parizu, zadnji je Kijin model koji je dobio ugledni međunarodni certifikat za svoj uticaj na okolinu tokom svog čitavog životnog ciklusa.

TÜV Nord, vodeća nezavisna organizacija za tehničku inpspekciju, je novom Sorentu podijelila certifikat za ispunjavanje standarda ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (LCA - Life Cycle Assessment). LCA predviđa uticaj vozila na okolinu kroz njegov čitav životni ciklus kao i njegov širok izbor razvojnih i proizvodnih faktora, npr. pridobivanje sirovina, predproizvodna testiranja i iskorištenje proizvodnih kapaciteta.

Prvi TÜV Nord certifikat Kia je dobila 2008. za model cee’d, a kojem je slijedilo 11  modela tako da Kia sad ima čak 12 modela koji se mogu pohvaliti certifikatom ISO 14040.

U odnosu na prethodnika novi Sorento je unaprijedio svoj potencijal stvaranja fotohemijskih oksidansa za skoro 13% (POCP). POCP mjeri količinu smoga koja se proizvede pri procesu izrade vozila i samo vozilo kroz svoju čitavu životnu dobu.

Kia je već prije nekoliko mjeseci najavila svoju namjeru da za sve svoje fabrike širom svijeta stekne certifikat ISO 50001, koji je međunarodni standard za planiranje i implementaciju čuvanja energije, a certifikat će doprinijeti boljem upravljanju s potrošnjom energije. Taj certifikat Kijina fabrika u gradu Gwangju posjeduje već od 2012. godine, a ostale fabrike slijede uskoro.

   

***
    Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 170 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

 

08. 12. 2014

Novi Kia Sorento nedavno je osvojio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP crash testovima. Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i širokom izboru pasivne i aktivne sigurnosne opreme Kijin novi veliki sportski terenac se iskazao maksimalnom ocjenom na sva četiri područja testiranja (90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 83% za zaštitu djece,... Više ...

25. 11. 2014

Korporacija Kia Motors (u Kini zajedno s kineskim partnerom posluje kao Dongfeng Yueda Kia - DYK) nedavno je u kineskom gradu Guangzhou predstavila koncept KX3 koji će biti Kijin predstavnik u klasi manjih sportskih terenaca (SUV-B), a namijenjen je isključivo kineskom tržištu. Svjetska premijera koncepta biće na salonu automobila u kineskom Guangzhou-u, gdje će jedinstven izgled vozila... Više ...

17. 11. 2014

Iz Kia Motors America javljaju da su u oktobru zabilježili novi prodajni rekord - 11 posto višu prodaju u odnosu na prošlogodišnji oktobar! U SAD su prošli mjesec prodali 44.694 Kija (39.754 u oktobru 2013.), a na godišnjem nivou je prodaja viša za 7,4 posto (489.711 vozila u odnosu na 456.137 u istom razdoblju prošle godine). Najprodavaniji modeli u oktobru su bili... Više ...

24. 10. 2014

Košarkaš LeBron James postao je novi sportski ambasador Kije, čak štaviše postao je prvi Kijin luksuzni ambasador. LeBron James, jedan od najboljih košarkaša u istoriji NBA, koji se može pohvaliti i nadimkom King (Kralj) i Nike-ova je dugogodišnja ikona, ima dvije titule prvaka NBA lige i 2 olimpijske zlatne medalje, desetostruki je učesnik NBA All-Star utakmice i... Više ...