Sve novosti

10. 10. 2016

Vrijednost robne marke Kia narasla za 12% na 6,3 milijarde dolara

Na najnovijoj rang-listi Interbrandovih 100 najvećih globalnih brendova (100 ‘Best Global Brands’) se vrijednost brenda Kia Motors u posljednjih godinu dana povećala za 12%. Kia je u izvještaju za 2016. napredovala za 5 mjesta i sada je na 69. mjestu najvrijednijih brendova na svijetu. Vrijednost korejskog giganta se sa 5,7 milijardi dolara u 2015. povećala na 6,3 milijarde u 2016. To predstavlja sedam puta veću (603%) vrijednost u odnosu na 2006., kada se Kia odlučila za strategiju rasta, koja temelji na dizajnu.

“Uprkos ekonomskoj nesigurnosti i stagnaciji tržišta automobila širom svijeta je rast vrijednosti brenda Kia jasan odraz njenih napora pri održavanju neprekidnog rasta moći našeg brenda. Ovaj rezultat nas motiviše da nastavimo s našom misijom da postanemo najpoželjniji automobilski brend u očima kupaca,” rekao je Charles Suh, viši podpredsjednik korporativnog marketinškog odjeljenja u Kia Motors.

Mike Rocha, globalni direktor Interbrandovog vrijednovanja brendova, rekao je: “Impresivan rast brenda Kia u zadnjih nekoliko godina možemo da razumijemo kao direktan rezultat sve veće privrženosti kupaca privlačnom dizajnu i prednostima Kijine game modela i globalnim aktivnostima Kije pri razvoju imidža brenda. Pogotovo u Evropi Kijina moć temelji na ponudi sportskih terenaca i komuniciranju preko iskustava kupaca.”


Brojne nagrade za Kiju u zadnjoj godini
Ovaj osjetan, ali održivi rast je rezultat Kijinih napora za jačanje brenda i stvaranje veće  emocionalne povezanosti kupaca s Kijom i njenim vozilima. Kijina globalna kampanja - A Different Beat – je od 2012. omogućavala brendu da naglasi živahnost, pouzdanost i prepoznatljivu narav njenih vozila.

Vjerovatno je Kijin najveći uspjeh u zadnjih 12 mjeseci prvo mjesto u američkom istraživanju J.D. Power IQS za 2016. o početnom kvalitetu. Radi se o najvišem plasmanu od svih brendova, a prvi put u 27 godina ovog istraživanja se dogodilo da se u ocjenjivanju kvaliteta novih vozila na vrh vinuo neluksuzni automobilski brend. Kijin uspon na vrh leži u performansama kompaktnog sportskog terenca Sportaga i urbanog crossovera Soula. Kia se u još jednom istraživanju, koje u SAD provodi J.D. Power plasirala na 3. mjesto od svih neluksuznih brendova u zadovoljstvu s performansama, djelovanjem i izgledom novih automobila (APEAL).

Kijina zbirka nagrada za dizajn dopunjena je u 2016. godini, kada su novi modeli Sportage i Optima osvojili uticajna dizajnerska priznanja ‘red dot’ i ‘iF’. I drugi novi modeli (npr. hibridni crossover Niro i luksuzna limuzina Cadenza), kao i nove tehnologije ojačali su imidž brenda. Na sajmu savremene elektronike CES 2016 je Kia predstavila svoju viziju autonomne vožnje i najavila svoj novi podbrend DRiVE WISE, koji utjelovljuje Kijinu filozofiju stvaranja pametnih sigurnih vozila s naprednim sistemima asistencije (ADAS).

Širenje game modela s oznakom GT, koja nudi snažne turbo motore, sportski ovjes i sportski dizajn, samo je još povećala privlačnost i dinamičnost brenda Kia.

Sa sponzorstvima bliže mladim
Pored toga se Kia odlučila za brojna prestižna sportska sponzorstva kao što su fudbalske federacije FIFA i UEFA, košarkaška liga NBA, asocijacija profesionalnih igračica golfa LPGA i teniski grand slam Australian Open, koji nesumnjivo doprinose približavanju brenda mlađim kupcima širom svijeta.

Kako Interbrand vrednuje
Interbrandov izvještaj o 100 najvrijednijih globalnih brendova, već 17. po redu, na različite načine vrijednuje brendove – od ispunjavanja očekivanja kupaca do veće ekonomske vrijednosti. Interbrandova metodologija je bila prva metoda vrijednovanja brendova s certifikatom ISO. Plasman temelji na kombinaciji atributa, koji doprinose kumulativnoj vrijednosti brenda: finansijski rezultati proizvoda i usluga brendova, uloga koju igra brend pri uticaju na izbor kupaca i snaga brenda pri postizanju premium cijene ili u omogućavanju prihoda brenda.


***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Pri zadovoljstvu kupaca pogotovo odskaču modeli Soul i Sorento, koji su u studiji 2016 JD Power IQS pobijedili u svojim kategorijama, dok je Kia zauzela 1. mjesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

04. 10. 2016

Kia je već 15 godina zaredom sponzor regionalne košarkaške lige ABA (Adriatic Basketball League).   ABA liga iznjedrila mnogo NBA igrača Liga, koja je od prve sezone 2001/2002 dva puta mijenjala ime (Goodyear, NLB), ali uvijek održavala i ime Jadranska liga, već od samog početka spada među najbolje košarkaške lige u Evropi. Zato i ne čudi da Kia kao... Više ...

26. 09. 2016

Proizvođač automobila Kia u Evropi i dalje ne posustaje – u prodaji vozila bilježi rekordnih osam mjeseci, čime i dalje pretiče evropsko tržište automobila koje se oporavlja nakon finansijske krize. 15 posto bolje nego lani Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA je Kia do kraja avgusta povećala prodaju za 15 posto, što znači 292.938 prvi put... Više ...

21. 09. 2016

Novi Kia Rio će svjetsku premijeru doživjeti 29. septembra na salonu automobila u Parizu. Rio je globalno najprodavaniji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila i s više od 473.000 prodatih primjeraka u 2015. godini predstavljao je 16 % Kijine ukupne godišnje prodaje. Novi Rio, Kijin predstavnik u razredu B, kupcima će nuditi potpun paket – atraktivan izgled, izvanrednu... Više ...

20. 09. 2016

Na nedavno održanom sarajevskom polumaratonu, gdje je učestvovao rekordan broj učesnika iz čak 30 zemalja učestvovali su i studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu koje je podržala Kia.   Kia podržavanjem ovakvih programa još jednom potrđuje svoju privrženost onim vrijednostima, koje i sama... Više ...