Sve novosti

23. 04. 2014

-    1.6-litarski turbo GDI premijerno na kineskom tržištu
-    Izgled srednje velike limuzine prilagođen kineskim kupcima
-    Prodaja K4 u drugoj polovini 2014.

Kia Motors je na upravo otvorenom salonu automobila u Pekingu predstavila novu limuzinu K4.

Srednje velika limuzina K4, razvijena isključivo za kinesko tržište, predstavlja jednostavan i prepoznatljiv vanjski izgled – s niskim nosom, klinastim profilom i velikim prtljažnikom – te izvanrednu prostranost u kabini, koja je opremljena brojnim visokotehnološkim pomagalima za vrhunski komfor i maksimalnu sigurnost.
 
4,72 metra dugo vozilo obećava uzbudljivu vožnju sportskih performansi, koje pruža Kijin 1,6-litarski turbo benzinski GDI motor s direktnim ubrizgavanjem goriva (to je ujedno njegova kineska premijera) u kombinaciji sa 7-stepenim DCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom, koji osigurava lagano, brzo i glatko mijenjanje brzina.

Izvanredna prostranost modela K4 je rezultat brižljivog rada dizajnera i za srednje veliku limuzinu neuobičajeno dugog međuosovinskog rastojanja (2.700 mm). Pored prostranosti, koja je najveća u toj klasi, novajlija se može pohvaliti i dodatnom opremom kao što je dugme za paljenje motora, sportski mjerači Supervision i Kijin UVO infotainment sistem.

Što se tiče sigurnosne opreme K4 je serijski opremljen sa šest zračnih jastuka, programom stabilnosti ESP i »rikverc« kamerom. Model će po ocjenama Kijinih inžinjera zbog svoje sigurnosne strukture te aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema osvojiti maksimalnih 5 zvjezdica po kineskoj varijanti NCAP testiranja C-NCAP.

Proizvodnja i prodaja K4 u Kini je predviđena u drugoj polovini ove godine. Prema očekivanjima će nova Kijina limuzina u najvećoj mjeri privući porodično orijentisane stranke u 30-im i 40-im godinama.

 

 

***
Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine proizvede više od 2,7 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 150 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 47.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih evropskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svjetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za vaš novac.

 

15. 04. 2014

Kia je u martu ove godine u Evropi postigla apsolutni martovski i kvartalni prodajni rekord u cijeloj svojoj istoriji. Korejski gigant je u 30 evropskih zemalja u martu ukupno prodao 40.479 vozila – 10% više nego u martu 2013. – i 89.450 u prva tri mjeseca 2014., što je 7,4-postotni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kijina najveća tržišta u Evropi su bila... Više ...

07. 04. 2014

Kia će za dvije sedmice na salonu automobila u New Yorku predstaviti novog monovolumena. Novi monovolumen sa 8 sjedišta promijeniće razred velikih monovolumena i ponudiće funkcionalnost pri prevozu osoba i njihovog prtljaga, ali i vjerno služiti svim avanturistima.    Više informacija o novajliji slijedi uskoro.     ... Više ...

11. 03. 2014

Kia je na salonu automobila u Ženevi predstavila novi 7-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom (DCT), koji pokazuje smjernice budućih mjenjača ovog korejskog automobilskog giganta. Novi mjenjač – Kijin prvi ovakvog tipa – napravljen je kako bi pružio bolje iskorištenje goriva i istovremeno nudio bolje performanse i sportskiji osjećaj u vožnji. Osmišljen kao efikasnija zamjena za Kijin... Više ...

21. 02. 2014

Hank Lee, podpredsjednik i glavni izvršni direktor korporacije Kia Motors, nedavno se pridružio inžinjerima iz Kijinog centra za istraživanja i razvoj kako bi definisali evropske specifikacije novog modela Soul EV potrebne za prodaju u Evropi. Električni novajlija će 4. marta doživjeti evropsku premijeru na 84. salonu automobila u Ženevi.   Električnog Soula će u drugoj polovini godine, kada... Više ...